Nagelbijters

Gepubliceerd op 30 januari 2019 10:38

Door nagelbijten krijg je niet alleen korte nagels, het is ook nog eens heel ongezond. Wanneer je deze 9 feiten hebt gelezen, zul je je vingers nooit meer in je mond willen stoppen.

Het krioelt van de bacteriën onder je nagels

Je gebruikt je handen voor alles. Het is dus niet dat het onder je nagels een broeinest van viezigheid is en dat het verschillende typen bacteriën, schimmel en gist huist. Hierdoor kunnen flink wat nare zweren en abcessen ontstaan.

Als je op je nagels bijt en zuigt, worden ze een nóg groter paradijs voor bacteriën

In 2007 onderzochten Turkse wetenschappers of nagelbijten ook daadwerkelijk de bacteriën van je nagels overdraagt naar je mond. Zij namen van 59 personen een uitstrijkje van de wang en testten dit op bacteriën die diarree en misselijkheid kunnen veroorzaken. Drie keer raden… 76 procent van de nagelbijters had deze bacterie in het speeksel zitten, tegenover 26,5 procent van de niet-bijters.

Een onschuldig knabbeltje kan heel wat tandschade veroorzaken

Zo kunnen nagelbijters te maken krijgen met afgebroken tanden, verlies van tanden en verschoven kaken.

Beugeldragende nagelbijters kunnen zonder beugel én gebit eindigen

Dr. Ansa Akram, klinisch hoogleraar orthodontiek aan de Universiteit van Bristol, legt uit dat nagelbijten niet alleen de beugel kan breken, maar dat bij beugeldragende nagelbijters de tandschade nóg erger kan zijn dan bij mensen zonder beugel. Zo kan nagelbijten leiden tot wortelresorptie, wat betekent dat je tandwortels verkorten. Om het erger te maken komt het er op neer dat je lichaamscellen zichzelf ‘opeten’, waardoor je tandstructuur als het ware oplost. Yikes!

Met nagelbijten maak je je tandvlees niet blij

Dr. Carlene B. Krejci behandelde een jongen die jarenlang op zijn half afgekauwde vingernagels beet. Hij had een tandvleeszwelling onder een van zijn tanden. Wat bleek? Hij had zes afgebroken nagelstukjes onder zijn tand.

ZES. AFGEBROKEN. NAGELSTUKJES!

Voor je het weet bestaan je vingertoppen uit pus

Nagelbijten gaat vaak hand in hand met het pulken aan je vingertoppen. De bacterie Staphylococcus aureus kan in kleine open wondjes kruipen, en voor je het weet zitten je vingertoppen onder het pus. Voor wie durft, zo ziet dat er dan ongeveer uit. Gelukkig kan het verholpen worden door een pilletje te slikken, maar als je pech hebt moet je het chirurgisch laten verwijderen door je dokter.

Je kunt herpes krijgen door nagelbijten

Geloof het of niet, er bestaan gevallen waarbij nagelbijters een orale SOA hebben gekregen. 

Nagellak is er niet om op te kauwen

Heb je net een mooi lakje opgedaan, kauw je het er een uur erna er weer af. Niet alleen hartstikke zonde, het is ook nog eens niet goed voor je. De meeste nagellakken bevatten namelijk formaldehyde, een giftig, kleurloos gas, wat niet aangeraden wordt om te eten.

Je nagels groeien mogelijk nooit meer terug

Chronisch nagelbijten kan het nagelbed beschadigen. Een blootgelegd nagelbed kan ervoor zorgen dat je nagels niet meer zullen groeien. In andere woorden: als je zover bijt dat je nagelbed openligt, kan de nagel zich daar als het ware niet meer aan vast klampen – en zal voor altijd een stompje blijven.


Was deze BLOG nuttig of totaal over de top!?


«   »